Wat is TAPASS?

Sinds de zomer van 2013 loopt er bij de Universiteit van Amsterdam een cognitief trainingsonderzoek genaamd TrainingsProject Amsterdamse Senioren en Stroke (TAPASS). In TAPASS wordt onderzocht of het regelmatig trainen van cognitieve taken, zoals werkgeheugen en aandacht, een effect heeft op de cognitie en het dagelijks functioneren van gezonde senioren en mensen die een beroerte hebben gehad.

Ik wil meedoen, waar kan ik mij opgeven?

We hebben inmiddels de laatste deelnemers geïncludeerd, aanmelden is dus niet meer mogelijk.

Wat waren de voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek?

Men moest ouder zijn dan 60 jaar, of in de laatste 5 jaar een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct) hebben gehad. Mensen die een beroerte hadden gehad konden ook meedoen als ze jonger waren dan 60 jaar. Mensen die een TIA hadden gehad konden niet deelnemen. De andere voorwaarden waren: dagelijkse toegang tot een computer met internet en de mogelijkheid om gedurende 12 weken vijf dagen in de week 30 minuten de training achter de computer te kunnen doen. Voor het onderzoek vond ook tweemaal een meetsessie op de Universiteit plaats.

Wordt mijn cognitief functioneren beter als ik mee doe aan dit onderzoek?

Bij eerder wetenschappelijk onderzoek is soms een positief effect en soms geen effect van dit soort trainingen gevonden. In het TAPASS onderzoek hebben wij enkele factoren, die eerder succesvol bleken, in de training verwerkt. Maar wij kunnen van tevoren niet garanderen dat uw denkvermogen, zoals geheugen en aandacht, zal verbeteren door mee te doen.

Welke training wordt gebruikt bij dit onderzoek?

We maken bij het onderzoek gebruik van het online brain training platform van BrainGymmer.BG logo

Kan ik de training van te voren uitproberen?

Het is belangrijk dat iedereen die aan dit onderzoek begint, dezelfde ervaring heeft met de training. Daarom is het belangrijk dat u de training nog niet doet voor het begin van het onderzoek.

Ik ben al aangemeld, hoe kan ik inloggen voor de online tests of de training?

Als u al deelneemt aan het onderzoek kunt u inloggen door op de volgende link te klikken: Inloggen

Hoe kom ik bij de Universiteit van Amsterdam?

De twee testsessies zullen plaatsvinden op het Roeterseiland, in de buurt van Artis. U kunt hier het beste komen met tram 7 en 10, of metro 51, 53 of 54, halte “Weesperplein”. Het precieze adres zullen we t.z.t. aan u doorgeven.

Ik ken iemand die mee wil doen aan het onderzoek maar ik doe zelf al mee. Kan deze persoon ook nog meedoen?

We hebben inmiddels de laatste deelnemers geïncludeerd, aanmelden is dus niet meer mogelijk.

Mijn computer/internet verbinding is kapot gegaan. Wat nu?

Wij willen u vragen om zoveel mogelijk trainingen te blijven doen. U kunt misschien de computer van uw buren, of van een familielid, of een computer in een buurtcentrum of bibliotheek gebruiken tot uw eigen computer het weer doet. Mocht u een hele week niet kunnen trainen dan is dit geen ramp; dan kunt u deze week later weer inhalen. Geeft u alstublieft wel bij de onderzoekers aan op welke dagen u niet kunt trainen of op welke dagen u op een andere computer heeft getraind.

Kunnen anderen zien hoe ik presteer op de taken?

Nee, alleen u kunt uw prestaties zien. De onderzoekers kunnen uw prestatie wel volgen, maar zien hierbij alleen een deelnemersnummer en geen naam. U kunt de prestatie van andere deelnemers ook niet zien.

Ik ben mijn inloggegevens kwijt. Wat moet ik nu doen?

Neem contact met ons op via de ‘contact’ pagina op deze website.

Mijn vraag staat hier niet bij. Hoe kan ik mijn vraag stellen?

Bovenaan deze website staat een kopje ‘contact’. Hier vindt u een emailadres en telefoonnummer waarmee u contact met ons kunt opnemen. Wij proberen binnen een dag te reageren op uw mail. In het weekend kan dit soms iets langer duren dan een dag.