In de media

TAPASS is meerdere keren in de media verschenen. De informatie in de artikelen is echter niet altijd meer up to date.  Goed om te weten: we zijn op zoek naar 60-plussers (60-85 jaar) of naar mensen (30-80 jaar) die in de afgelopen 5 jaar een beroerte gehad hebben.

 

Hoogleraar Jaap Murre op de radio 28-10-2014
Het inteview met Jaap Murre begint op minuut 12:40.

 

Kranten artikel in De Echo:

TAPASS team

Interview met hoogleraar Richard Ridderinkhof

Vijf vragen aan…psycholoog Richard Ridderinkhof:
Default_2008.oratie.9721

Het tegengaan van cognitieve klachten en het voorkómen van cognitieve beperkingen op latere leeftijd staat sterk in de belangstelling. Professor Richard Ridderinkhof verricht een grootschalig onderzoek naar de effecten van dagelijkse brain training op het denkvermogen en het functioneren van gezonde ouderen en mensen die een beroerte (CVA) hebben gehad, TAPASS geheten. We stellen hem vijf vragen over het trainen van het brein en het belang van dit onderzoek.

 

Wat is het doel van het onderzoeksproject TAPASS?

Dit onderzoek betreft drie hoofddoelen. We willen vaststellen of online braintraining helpt om cognitieve functies (zoals mentale flexibiliteit en geheugen) te beschermen of versterken, en of dat gepaard gaat met veranderingen in de hersenen. Dat doen we met eenvoudige computertaakjes en hersenscans. We willen bovendien achterhalen welke recepten en ingrediënten zorgen dat de effecten van braintraining langer beklijven, en de mentale vitaliteit in bredere zin bevorderen. Van veel kruiswoordpuzzelen wordt je vooral goed in kruiswoordpuzzelen; maar we willen dat braintraining niet alleen maar kruiswoordpuzzelen ten goede komt maar ook andere functies (zoals flexibiliteit en geheugen). Teneinde de braintraining beter op maat te snijden, onderzoeken we voorts waarom de training voor de één beter werkt dan voor de ander—ouderen onderling verschillen immers veel van elkaar.

Wat houdt de hersentraining in?

De hersentraining bestaat uit een aantal leuke en eenvoudige spellen en puzzels, die mensen op hun eigen computer, 12 weken lang, 5 dagen per week een half uur per dag spelen. Voor en na de training nemen we zowel op de universiteit als online een flink aantal taken en vragenlijsten af, zodat we later kunnen zien op welke mentale functies er vooruitgang te zien is. Een deel van de mensen zal daarnaast ook voor en na de training een hersenscan ondergaan.

Kan ik mij opgeven voor deze hersentraining?

Zeker. Graag! We onderzoeken gezonde ouderen en mensen die een beroerte hebben gehad. Het is wel nodig dat u een eigen computer heeft met internetverbinding. Bent u tussen de 60 en 85 jaar en gezond (zonder neurologische aandoeningen)? Of heeft u een beroerte gehad en bent u tussen de 30 en 80 jaar? Dan kunt u zich bij onze website (www.tapass.nl) aanmelden. U vult dan eerst een vragenlijst in, waarmee we nagaan of u kunt meedoen, en daarna nemen we contact met u op. Omdat u tweemaal naar de Universiteit dient te komen, is het fijn als u in of nabij Amsterdam woont. Als u een beroerte gehad heeft, dan kunnen we eventueel ook op een andere locatie in Nederland afspreken.

Je leest zoveel over wat je wel en niet moet doen om je brein fit te houden. Maar wat werkt er nou echt?

De wetenschap heeft nog geen pasklare antwoorden, helaas. Wel wordt steeds meer duidelijk dat factoren als verantwoorde voeding, verstandig bewegen, en uitdagende mentale activiteit (zoals braintraining) beschermend kunnen werken. Bezig blijven, ook in sociaal opzicht. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Een leuke manier die u zelf overal kunt toepassen is de volgende: vrolijkheid. Vrolijkheid zorgt voor dopamine in de hersenen. En dat bevordert mentale vaardigheden (zoals bij het aanleren van nieuwe informatie). Bij ouderen met de ziekte van Parkinson konden we aantonen dat 5 minuten slapstick leidde tot beter leren. Dat lijkt ook bij gezonde ouderen te werken. Dat zou toch gaaf zijn: even een stukje cabaret bekijken op internet en je vult je belastingformulier een stuk soepeler in. Leve Charlie Chaplin!

Tot slot, welke tip heeft u voor de lezer – film, boek of lezing – om zich te verdiepen in de werking van het brein?

Er zijn allerlei manieren om wat te weten te komen over de werking van het brein. Het leukst is het om rond te neuzen op internet. Rondneuzen op internet is op zichzelf een activiteit die de hersenen stimuleert, en kan helpen uw mentale functies fit te houden! Een heel leuke website is bijvoorbeeld http://fastfacts.nl/series/Het Brein, met toegankelijke informatie en filmpjes. Specifiek over veroudering kunt u kijken op www.BreinWeb.nl, een landelijk initiatief met nuttige links en een heel bruikbare vraagbaak, en opwww.canongerontologie.nl/, heel breed en leesbaar. Op www.SeniorMinds.nltreft u het Onderzoekscentrum voor Mentale Vitaliteit en Preventieve Interventie van de Universiteit van Amsterdam. Tot slot treft u opwww.seniorlab.nl allerlei populair-wetenschappelijke informatie over veroudering, en informatie over mijn eigen onderzoek. Rondneuzen dus! Houd je fit.

 

Artikel in Hersenletsel Magazine (zomer 2013, jaargang 01, nummer 02)

hersenletsel artikel

We verschijnen op Facebook:

tapass tapas foto incl games

De Hart&Vaatgroep 13 May

Vandaag is het de Europese dag van de beroerte. Ken jij mensen (30-80 jaar) die minder dan 5 jaar geleden een beroerte hebben gehad?

Onderzoekers van de TAPASS-studie zoeken mensen voor een studie naar het effect van een hersentraining op het herstel na een beroerte. Je krijgt een training van 12 weken die je thuis op je computer uitvoert.

Kijk voor meer info en meld je aan op www.tapass.nl.

 

We verschijnen op Twitter:

De Hart&Vaatgroep‏@HartenVaatgroep 13-05-2014

Vandaag is het Dag van de beroerte. De TAPASS-studie zoekt cva-patiënten voor een hersentraining op de computer. Zie http://www.tapass.nl 

 

Neuropsychologie_Utr

Tanja @TanjaNijboer · May 30

Oproep voor deelnemers: #onderzoek naar #computertraining na #beroerte. Aanmelden kan via http://www.tapass.nl/  Vragen? Renate@tapass.nl

 

Bent u TAPASS nog ergens anders tegengekomen in het nieuws of andere bladen? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar: renate@tapass.nl.